Aluminium Kozijnen: Tips voor Duurzaam Onderhoud


Aluminium kozijnen zijn geliefd vanwege hun duurzaamheid, moderne uitstraling en weerbestendigheid. Ze vereisen echter nog steeds regelmatig onderhoud om hun aantrekkelijke uiterlijk te behouden en ervoor te zorgen dat ze optimaal functioneren. In deze blog delen we handige tips voor het onderhoud van aluminium kozijnen.

Waarom is onderhoud belangrijk?

Het onderhoud van aluminium kozijnen is essentieel om verschillende redenen:

 1. Bescherming tegen corrosie: Hoewel aluminium van nature bestand is tegen roest, kan het na verloop van tijd corroderen door blootstelling aan lucht en vocht. Regelmatig onderhoud helpt dit te voorkomen.

 2. Behoud van uiterlijk: Aluminium kozijnen hebben vaak een mooie afwerking, en regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat ze er jarenlang als nieuw uitzien.

 3. Energie-efficiëntie: Goed onderhouden kozijnen sluiten beter af en dragen bij aan een betere isolatie, wat de energie-efficiëntie van je huis verbetert.

 4. Lange levensduur: Door je aluminium kozijnen goed te onderhouden, verleng je hun levensduur en verminder je de noodzaak van vroegtijdige vervanging.

Onderhoudstips voor Aluminium Kozijnen

Hier zijn enkele praktische tips voor het onderhouden van je aluminium kozijnen:

1. Regelmatige reiniging:

 • Maak je aluminium kozijnen minstens tweemaal per jaar schoon om vuil en stof te verwijderen. Vaker schoonmaken is aanbevolen als je in een stoffige omgeving woont.
 • Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een zachte borstel of spons om vuil voorzichtig te verwijderen.
 • Spoel de kozijnen grondig af met schoon water om alle reinigingsresten te verwijderen.
 • Vergeet niet de raam- en deurafdichtingen schoon te maken en te controleren op eventuele schade.

2. Smeren van bewegende onderdelen:

 • Aluminium kozijnen hebben vaak bewegende onderdelen zoals scharnieren en sloten. Smeer deze onderdelen regelmatig met een geschikt smeermiddel om soepele werking te garanderen.

3. Controleer de afdichtingen:

 • Controleer regelmatig de rubberen afdichtingen rond je ramen en deuren op scheuren of beschadigingen. Vervang beschadigde afdichtingen om luchtlekken te voorkomen.

4. Vermijd schurende materialen:

 • Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen, staalwol of schurende sponzen, omdat deze het oppervlak van het aluminium kunnen beschadigen.

5. Verwijder vlekken snel:

 • Als je olie-, verf- of andere vlekken op de kozijnen hebt, verwijder deze dan zo snel mogelijk met de juiste reinigingsmiddelen.

Regelmatig Onderhoud voor Langdurige Schoonheid

Met regelmatig onderhoud kunnen aluminium kozijnen tientallen jaren meegaan en blijven ze er als nieuw uitzien. Door eenvoudige reiniging, smering en inspectiepraktijken te volgen, kun je ervoor zorgen dat je aluminium kozijnen hun schoonheid en functionaliteit behouden en blijvend bijdragen aan het comfort van je huis. Het is een investering die loont op de lange termijn.